Markíza

Zakleté pírko

15.9.2021 od 15:50 do 17:55

Zaujímavosti:
Aninka (Anastasia Chocholatá) žije na statku s dvomi nafúkanými sestrami, ktorým musí stále slúžiť. Jedného dňa ale nájde pierko, pomocou ktorého si privolá princa Vítka (Petr Urban), zakliateho do vtáčej podoby. Keď zlé sestry zistia, že sa Aninka stretáva s pekným mládencom, pierko jej vezmú, zničia ho a Vítek zmizne. Jediná možnosť, ako zlomiť Vítkove prekliatie, je nájsť ho v ďalekom svete. A tak sa Aninka vydáva na cestu, aby zachránila svojho milovaného. Jej spoločníkom sa stáva vodník (Lukáš Pavlásek), ktorého na začiatku putovania zachráni pred zlým sedliakom. Spoločne prežijú nielen veľa dobrodružstiev, ale aj zábavy. A aj keď vodnícke čary dokážu pomôcť Aninke uzdravovať chorých, ba aj sa obrániť pred lúpežníkmi, na vyslobodenie Vítka z pazúrov zlej princeznej Ebénie (Sara Sandeva), bude Aninka potrebovať hlavne pravú lásku.
Režisér Zdeněk Troška sa po divácky úspešnej rozprávke Čertoviny vrátil po dvoch rokoch znovu k tomuto žánru. Podľa scenára, ktorý napísal spoločne s Marekom Kališom, natočil svoju deviatu rozprávku Zakleté pírko.
Zakleté pírko je rozprávka o láske a dobrom srdci, ktoré pomôžu prekonať všetky nástrahy. A o tom, že byť dobrým človekom, je jedna z najväčších hodnôt, ktoré v živote máme. "Slušné správanie a pomoc blížnemu sa z našich životov rýchlo vytráca. Nie je nič krajšie, ako keď dobro zvíťazí nad zlom. A malo by to tak byť nielen v rozprávkach," hovorí Zdeněk Troška.
Natáčalo sa od 21. mája do konca júna 2019 v skanzene v Přerove nad Labem, v záhrade zámku Veltrusy, na zámku a námestí v Manětíne, alebo na zrúcanine hradu Helfenburk pri Bavorove.
Režisér Zdeněk Troška vyhlásil, že sa pri písaní scenára sa s Marekom Kališom inšpiroval knihou "Krása nesmierna". Ide o súbor ruských rozprávok, konkrétne ho zaujala rozprávka "Pierko Finista, jasného sokola".
Anastasia Chocholatá (Aninka) si kvôli filmu zmenila farbu vlasov.
Anastasia Chocholatá (Aninka) vyhlásila, že najhoršie z celého filmu bolo natáčanie so žabou, pretože z nich má hrôzu. Preto v niektorých scénach bola použitá plastová žaba.
Kvôli nepriaznivému počasiu bolo niekoľko scén prepísaných z exteriérov do interiéru.
Návrhy kostýmov pripravil kostýmový výtvarník Josef Jelínek, celkovo ich bolo 12 (pre hlavné postavy), ktoré sa museli nechať ušiť - všetko je ručná práca skúsených filmových krajčírok.

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist