Markíza

Zelená míľa

22.8.2020 od 02:15 do 05:05

Zaujímavosti:
Paul Edgecomb (Tom Hanks) je cynický väzenský strážca v oddelení pre odsúdených na trest smrti. Do cely smrti príde vysoký zavalitý  černoch John Coffey s obrovskými rukami. Je odsúdený za vraždu dvoch detí a bojí sa spať v cele bez svetla. Edgecomb a ďalší strážcovia majú však čoskoro morálnu dilemu, keď zistia, že Coffey je obdarovaný mimoriadnou schopnosťou.
V roku 1935 pracoval Paul Edgecomb ako vrchný dozorca v celách smrti jednej lousianskej väznici, kam priviedli nového odsúdenca, obrovského černocha Johna Coffeyho. Aj keď pôsobil mierumilovným dojmom, bol odsúdený za vraždu dvoch malých dievčat. Omnoho viac starostí ako väzni odsúdení na smrť, spôsobuje v tom čase Paulovi ťažký zápal močového mechúra. Jediná priaznivá správa je, že sadistický, všetkými nenávidený dozorca Percy plánuje podať žiadosť o preloženie, ale iba vtedy, keď bude môcť viesť nasledujúcu popravu. V tom čase je privezený ďalší väzeň, nebezpečný Bill Wharton, ktorý hneď po svojom príchode napadne strážnika. Jedného dňa chce s bolesťou zmietaným Paulom hovoriť Coffey. Keď sa dozorca priblíži, chytí ho rukou v rozkroku. Po tom, ako šokovaného Paula pustí, černoch vydýchne z úst čierny oblak. Súčasne si uvedomí, že jeho bolestivý zápal zmizol. Ďalší zázrak predvedie neskôr, keď Percy s potešením zabije ochočenú myš, ktorú choval jeden z trestancov. Svojou nadprirodzenou mocou ju pred prekvapenými strážami oživí. Pri poprave Percy zámerne nenamočí hubku, ktorá sa prikladá na odsúdencovu hlavu. Popravovaný muž sa namiesto rýchlej smrti uškvarí v strašných bolestiach. Paul ho donúti napísať žiadosť o preloženie. Keď je potom svedkom bolesti svojho priateľa, riaditeľa väznice, starajúceho sa o umierajúcu manželku s neliečiteľným mozgovým nádorom, presvedčí kolegov, aby mu pomohli dostať k trpiacej žene Johna Coffeyho, ktorý by jej možno dokázal pomôcť. Černoch ženu skutočne uzdraví. Ale vo väznici nečakane napadne Percyho a vdýchne do neho čierny oblak. Omámený dozorca vzápätí zastrelí Billa Whartona, ktorý sa ho pokúsil napadnúť. John rozpovie Paulovi pravdu. Vrahom dvoch malých dievčatiek nebol on. Zúfalý Paul to už dávno tušil. Hľadá spôsob, ako zabrániť poprave nevinného...
     Starého Paula Edgecomba mal pôvodne tiež hrať Tom Hanks, ale skúšobný mejkap nevyzeral dosť dôveryhodne, preto bol do tejto úlohy obsadený Dabbs Greer.
     Keď sa raz Stephen King prišiel pozrieť na natáčanie filmu, nechal sa zo zvedavosti pripútať na elektrické kreslo. Hneď po tom chcel, aby ho odpútali a priznal, že to bol naozaj zvláštny pocit, ktorý už nechce nikdy zažiť.
     "Blok E", kde sa dej odohráva má zelenú podlahu, preto je prezývaný aj "zelená míľa".
     Michael Clarke Duncan pracoval pred začiatkom hereckej kariéry ako robotník, vyhadzovač a osobný strážca. Na čo ho jeho výška 196 cm a váha 142 kg predurčovali. Za úlohu vo filme Zelená míľa bol nominovaný na Oscara. Zomrel 3. septembra 2012 vo veku 54 rokov na infarkt.
     Film bol nominovaný na Oscaroch v roku 2000 v štyroch kategóriách.
     Pána Jinglsa hralo viac ako 30 trénovaných myší. Tvorcovia však využívali aj animácie.
     Tom Hanks musel kvôli úlohe bachara pribrať.

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist