DajTo

Gladiátor

19.1.2020 od 20:15 do 23:25

Krátka anotácia:
Rímsky generál Maximus opäť priviedol svoje légie k víťazstvu. Vojna je vyhraná a on sníva o domove. Neželá si nič iné, ako vrátiť sa k rodine. Umierajúci Marcus Aurelius však žiada, aby sa generál ujal vlády. Commodus, dedič trónu, žiarli na vládcovu priazeň k Maximusovi a nariadi jeho popravu, vrátane jeho rodiny.
Anotácia:
Rímsky generál Maximus opäť priviedol svoje légie k víťazstvu. Vojna je vyhraná a on sníva o domove. Neželá si nič iné, ako vrátiť sa k žene a svojmu synovi. Umierajúci vládca Marcus Aurelius má však pre neho ešte jednu úlohu. Žiada, aby sa generál ujal vlády. Commodus, dedič trónu, žiarli na vládcovu priazeň k Maximusovi a nariadi jeho popravu, vrátane jeho rodiny. Maximus unikne smrti o vlások, ale ťažko zraneného ho zachránia otrokári. Dostane sa do gladiátorskej školy a v aréne jeho sláva zo dňa na deň rastie. Prichádza do Ríma, aby pomstil vraždu svojej ženy aj syna a zabil nového cisára - Commodusa. Spoznal, že jediná moc, silnejšia ako tá vládcova, je vôľa ľudu...
Dlhá anotácia:
Príbeh rímskeho generála Maximusa (Russel Crowe) začína v zime v roku 180, keď sa na čele rímskych légií postará o konečné víťazstvo nad germánskymi kmeňmi. Po bitke sa objaví starý a chorý cisár Marcus Aurelius (Richard Harris) so svojimi deťmi, slabošským synom Commodusom (Joaquin Phoenix) a dcérou Lucillou (Connie Nielsenová), ktorá bola kedysi Maximusovou milenkou. Večnými bojmi unavený cisár požiada Maximusa, aby sa po jeho smrti stal protektorom Ríma. Generál to však odmietne. Jediné, po čom túži, je pokojný život na vidieku po boku manželky a syna. Keď sa Commodus dozvie, že ho otec nehodlá menovať svojim nástupcom, zákerne ho zabije a zmocní sa vlády. Maximus sa novému vladárovi odmietne podrobiť a je zatknutý. Zo zajatia sa mu síce podarí uniknúť, ale svoj dom nájde vypálený a oboch ľudí, ktorých tak miloval, zavraždených. Vyčerpaný žiaľom a zranením omdlie a preberie sa v zajatí otrokárskej karavany. Ako otrok je predaný kočovnej gladiátorskej skupine patriacej bývalému gladiátorovi Proximovi (Oliver Reed).

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist