Doma

Cigánky (1, 2/162)

5.6.2017 od 16:20 do 18:30

Všeobecná anotácia:
Je možné bojovať proti vlastnému osudu? Takúto dilemu musia riešiť Sebastián a Salomé odvtedy, ako sa ich oči stretli po prvý raz. Stalo sa to na opustenej pláži, za mesačnej noci, počas starého cigánskeho rituálu, ktorým chcela Salomé zmeniť osud zapísaný v čiarach na jej ruke. Jej prekliatím mala byť láska ku gadžovi. Je to Sebastián, syn Rafaela Domingueza, najmocnejšieho muža v meste Malarribo, rybárskom mestečku, ktorého slávne dni sú nenávratne preč. Salomé je dcérou cigánky Jovanky. Po stretnutí mladých ľudí sa začne odohrávať príbeh zmyselnej lásky medzi cigánkou a bielym gadžom, je to zakázaná láska, nie iba preto, že existujú ľudia s rasistickými predsudkami proti Rómskej kultúre, ale tiež pre samotné tradičné zákony cigánov. Je to tiež príbeh, ktorý otvára staré rany, nenávisť a súperenie, príbeh o netolerantnosti medzi úplne odlišnými národnosťami, príbeh odmietania a zatracovania iných, odlišných a cudzích. Medzi obyvateľmi mestečka Malarribo, kam prichádzajú migrujúci cigáni, spolu s Jovankou a jej dcérou Salomé, pretrváva povera, že všetky príkoria, ktoré doľahli na kedysi prosperujúce rybárske mesto, sú trestom za zradu na jednej krásnej obyvateľke mestečka. Nikto netuší, kto tá žena bola, ani nevie, ktorý muž ju tak veľmi ponížil; jediná vec, ktorou sú si všetci istí je, že mestečko nenadobudne stratenú slávu, kým sa krivda neodčiní. Tajomstvo začne poodhaľovať cigánka Jovanka so svojimi dcérami - Mariou Salomé, Mariou Sašenkou a Mariou Magdalenou. V Jovanke všetci obyvatelia za nemého úžasu spoznajú dcéru cigánskeho vajdu Vanyu, ktorá záhadne zmizla pred dvadsiatimi rokmi...
Cigánsky kmeň prichádza do mestečka Malarribo osláviť svadbu Vanyu, ich patriarchu. Jovanka sa po mnohých rokoch vracia do cigánskeho tábora po tom, čo bola preč. Tentokrát ju sprevádzajú jej tri dcéry, Maria Salome, Maria Sašenka a Maria Magdaléna. Vanya je nesmierne rád, že môže privítať svoje vnučky, ale nie je už tak šťastný, že vidí svoju dcéru Jovanku. Ešte stále je zatrpknutý a nenašiel vo svojom srdci odpustenie. Paska číta osud Jovankiných dcér a zistí, že Maria Salome je predurčená k tomu, že sa zamiluje do "gadža" (nie cigána); staršia žena si robí z tohto zistenia veľké starosti, robí problémy mladému dievčaťu, aby dosiahla riešenie, ktoré by zabránilo jej šťastiu: Musí vykonať rituálny obrad kúpania sa v mori počas splnu a nikto by ju pri tom nemal vidieť. Práve keď vychádza Maria Salome z vody, úplne nahá, stretne sa tvárou v tvár so Sebastiánom.
Maria Salome vychádza z mora úplne nahá. Práve dokončila rituál, ktorý jej odporučila stará pani, keď zrazu zbadá Sebastiána priamo pred sebou. Sebastián jej pomáha vyhnúť sa zraku rybárov na brehu mora. Snaží sa s ňou rozprávať, ale Maria Salome utečie veľmi vystrašená. Celé mesto obťažuje cigánov a žiada zrušenie starých nezaplatených dlhov. Je to Lazlov dlh. Jovanka im veľmi statočne čelí a ona aj dlh zaplatí. Vďaka pomoci a podpore Juana a niekoľkých ďalších cigánov, Vanya odpustí Jovanke. Victoria a Rafael sú pohoršení, keď vidia, že nábytok z ich starého domu bol zobraný do cigánskeho tábora. V strede patriarchovej svadobnej hostiny, Sebastián opäť stretne Salome a tentoraz sa mu podarí ukradnúť od nej bozk.

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist