JOJ Plus

Kosti I (19, 20)

6.3.2017 od 17:00 do 18:55

Muž v márnici
Dr. Brennanová (EMILY DESCHANELOVÁ), ktorá po hurikáne Katrina pomáha v New Orleanse identifikovať mŕtvych, sa omylom zapletie do vraždy, vykonávanej kúzlami voodoo...
Doktorka Temperance Brennanová (EMILY DESCHANELOVÁ) pomáha v New Orleanse identifikovať telá obetí hurikánu Katrina. Do pitevne privezú mužskú mŕtvolu označenú číslom 361, ktorú našli v bahne. Jej röntgenové snímky a fotografie Brennanová pošle do Jeffersonovho ústavu.
Neworleanský lekár Dr. Graham Legiere (COLBY DONALDSON) pozve Brennanovú na večeru. To je však to posledné, na čo si vedkyňa v súčasnosti dokáže ešte spomenúť. Čo sa vlastne prihodilo? Asi o dva dni sa zobudila na podlahe celá zakrvácaná a zranená, z ucha jej dokonca vytrhli náušnicu.
Brennanová si na udalosti predchádzajúcich dní vôbec nepamätá. Keď sa spamätá, uteká spolu so špeciálnym agentom FBI Seeleyom Boothom (DAVID BOREANAZ) pátrať do reštaurácie. Čašník jej pripomenie, že tam bola so zdravotníkom Samom Potterom (SCOTT LAWRENCE), ktorý sa dobre vyzná v praktikách voodoo...
Sam jej povie, že ho sama pozvala na večeru, keď našla v ústach mŕtvoly č. 361 čierny gumovník, ktorý patrí ku kúzelníckym pomôckam pri voodoo. Sam jej tiež povie o sekte Rouge, ktorá na rozdiel od bieleho voodoo spôsobuje zlo. Čierny gumovník predáva v meste iba istý Richard Benoit (GIANCARLO ESPOSITO) a Brennanová má pocit, že ho už odkiaľsi pozná.
V Benoitovom dome Brennanovú opriadajú záblesky spomienok a Boothovi tvrdí, že sa tam muselo prihodiť niečo veľmi zlé a niekto utiekol. Potom nájdu Legiera ukrižovaného na stene. Stal sa obeťou čierneho voodoo.
Booth nájde v Legierovej izbe náušnicu patriacu Brennanovej. Vyšetrovanie vraždy preberá detektívka Rose Hardingová (MICHELLE HURDOVÁ). Brennanová nájde vo svojej hotelovej izbe vrecúško gris-gris s mäsom, kožou, ľudským zubom a mušľami. Potter jej vysvetlí, že je to odkaz, aby na mŕtvolu muža č. 361 ihneď zabudla a viac sa ňou vedecky nezaoberala.
Keď sa Brennanová vráti do nemocnice, doktor James Embry (VICTOR TOGUNDE) jej tvrdí, že mŕtvola č. 361 neexistuje. Zmizol dokonca aj jej sprievodný list. Keď však Hardingová nájde v Legierovej izbe krv Brennanovej a na jej oblečení zase Legierovu krv, rozhodne sa antropologičku zatknúť ako hlavnú podozrivú z Legierovej vraždy...

Dievča s transplantátom
Kto je darcom kostných štepov, ktoré po transplantácii vyvolávajú u pacientov neobyčajný druh rakoviny?
Doktorka Temperance Brennanová (EMILY DESCHANELOVÁ) sa dozvie od špeciálneho agenta FBI Seeleyho Bootha (DAVID BOREANAZ), že mladá dcéra jeho priameho nadriadeného Sama Cullena (JOHN M. JACKSON), Amy (ALEXANDRA KROSNEYOVÁ), ochorela druhom rakoviny, ktorého výskyt je v jej veku mimoriadne vzácny a neobyčajný.
Primárnym spôsobom môže vzniknúť vdychovaním čiastočiek azbestu. Amy si pred časom zlomila nohu a voperovali jej kostný štep. V lekárskej správe stojí, že darca štepu mal dvadsaťpäť rokov. Podľa stôp osteoporózy na štepe však Brennanová odhalí, že darca mal šesťdesiat rokov a sám trpel rakovinou...
Vedecký tím Jeffersonovho ústavu sa celkom opodstatnene obáva, že mohlo dôjsť k infikovaniu väčšej skupiny pacientov. V nemocnici má implantáty štepov na starosti doktor Peter Ogden (MARK HARELIK). Ten tvrdí, že štep dostali ako vždy od firmy Biotech, s ktorou dlhé roky úspešne spolupracovali. Dnes však už firma neexistuje.
Asistentka dr. Ogdena Alexandra Combsová (SUMALEE MONTANOVÁ) poskytne Brennanovej údaje o pacientke Kelly DeMarkovej, ktorá dostala dva štepy v rovnaký deň ako Amy. DeMarková však zomrela. Tím antropológov dá jej telo exhumovať. Dôjdu k rovnakému záveru ako u Amy.
Brennanová si overí, že v oblastných nemocniciach dostalo trinásť pacientov štepy a dvaja z nich už zomreli. Zo štepu Kelly DeMarkovej vedci vydedukujú profil darcu - je to statný šesťdesiatročný muž žijúci vo Virgínii.
Angela Montenegrová (MICHAELA CONLINOVÁ) vytvorí jeho portrét. Z troch darcov v západnej Virgínii vytipujú Williama Hastingsa, ktorý zomrel na rakovinu. Jeho manželka Maddie (KATIE MITCHELLOVÁ) potvrdí, že pracoval s azbestom.
Ako však došlo k tomu, že sa brali štepy od pacienta chorého na rakovinu?

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist