DajTo

Bomba na olympiáde

23.6.2022 od 22:30 do 01:10

Krátka anotácia:
Po tom, čo zmarí bombový útok na olympijských hrách v Atlante v roku 1996, sa pracovník bezpečnostnej agentúry Richard Jewell (Paul Walter Hauser) stáva hrdinom. Ale keď FBI odovzdá informácie médiám, že je hlavným podozrivým, jeho život sa premení na nočnú moru.
Anotácia:
Počas XXVI. letných olympijských hier, ktoré sa konali v roku 1996 v americkej Atlante, bezpečnostný strážnik Richard Jewell (Paul Walter Hauser) zachránil tisícky životov nálezom batoha plného bômb a následnou evakuáciou oblasti štadióna pred ich explóziou. Z prvotne oslavovaného hrdinu sa neskôr kvôli nespoľahlivým a nekompletným informáciám z médií stáva hlavným podozrivým.
Dlhá anotácia:
"V olympijskom parku je bomba. Máte 30 minút." Svet spoznal Richarda Jewella (Paul Walter Hauser) ako pracovníka bezpečnostnej agentúry, ktorý ohlásil nález výbušnín pri bombovom útoku v Atlante v roku 1996. Z prvotne oslavovaného hrdinu túžiaceho po policajnej kariére sa však neskôr stáva hlavný podozrivý. Odštartovaná mediálna kampaň potom pomaly ničí hrdinstvo jedného muža v očiach národa a to spolu s vysiľujúcim vyšetrovaním zo strany FBI robí z jeho doposiaľ pokojného života doslova peklo na zemi. Jewell trvá na svojej nevine a obracia sa na nezávislého protirežimového právnika Watsona Bryanta (Sam Rockwell). Bryant, ktorý bojuje za očistenie klientovho mena, čoskoro zistí, že proti spoločnému úsiliu FBI a štátnej a mestskej polície je príliš malá ryba. Zároveň sa snaží Richarda presvedčiť, aby neveril ľuďom, ktorí sa ho snažia zničiť.
Zaujímavosti:
Natáčanie scén z bombou prebiehalo na rovnakom mieste, na ktorom sa odohral skutočný incident. Filmovanie týchto scén taktiež prebehlo v rovnaký deň, ako samotný incident.
Všetkým logám olympijských hier chýba päť kruhov. Ich použitie Medzinárodný olympijský výbor zamietol z dôvodu ochrany autorských práv.
Natáčalo sa v americkom štáte Georgia, predovšetkým v meste Atlanta.
Ide už o druhý film, ktorý vzišiel z článku napísaného žurnalistkou Marie Brenner. Tým prvým bol film Dymová clona (1999).
V roku 2013 bol do pozície režiséra zvažovaný Paul Greengrass, napokon sa však rozhodol režírovať film Jason Bourne (2016). Neskôr bol kontaktovaný aj David O. Russell, no k dohode nedošlo. O dva roky neskôr, v apríli 2015, réžiu zvažoval Clint Eastwood, ten sa však pustil do réžie filmu 15:17 Paríž (2018). Nakoniec sa v decembri 2016 k réžii upísal Ezra Edelman. V júni 2019 sa k réžii napokon definitívne vrátil opäť Clint Eastwood.
Leonardo DiCaprio si mal pôvodne zahrať rolu južanského právnika (pravdepodobne L. Lin Wood), avšak z toho napokon zišlo kvôli jeho pracovnej vyťaženosti. Naďalej ale zostal producentom.
Publicistka Kathy Scruggs (Olivia Wilde), ktorá je vo filme stvárnená ako bezohľadná, senzáciechtivá beštia, vraj taká v skutočnom živote nebola. Jej rodina sa voči filmu ostro ohradila s tým, že je hlúpe očierňovať niekoho, kto sa už nemôže brániť. Kathy totiž zomrela v roku 2001 na predávkovanie morfiom a ďalšími látkami (trpela chronickými bolesťami chrbta). Z kauzy okolo Richarda Jewella sa údajne nikdy úplne nespamätala; zostáva však pravdou, že príliš počestný život neviedla a skutočne bola osobou, ktorá odštartovala mediálny boom. Jej zdroj informácií však nie je známy.
Vo filme je spomenutý seriál MASH (od r. 1972).
Pred výbuchom spieva Kenny Rogers pieseň "The Gambler" a po nej nasleduje "Macarena" od Los Del Rio.
Keď sa Watson (Sam Rockwell) spýta Richarda (Paul Walter Hauser) či je priateľom, či je v kontakte s Ku-klux-klanom, tak to Richard popiera. Vo filme BlacKkKlansman (2018) hral Paul Walter Hauser postavu, ktorá má nielen priateľov v Ku-klux-klane, ale taktiež je ich členom.

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist