Doma

Génius z chatrče

30.1.2022 od 18:05 do 20:25

Dlhá anotácia:
V roku 1913 pricestuje indický matematik-samouk Ramanujan (Dev Patel) do Cambridge na pozvanie svojho mentora, excentrického profesora Hardyho (Jeremy Irons). Spoločne budú musieť bojovať s predsudkami, aby celému svetu ukázali Ramanujanov geniálny matematický talent.
Príbeh geniálneho mozgu a bezhraničnej inteligencie, ktorý započal v roku 1914 v Madras, v Indii, kde mladý muž Ramanujan (Dev Patel) objavil rovnice, ktoré by vo svete matematiky znamenali obrovský prelom. Jeho chudobný pôvod, ktorý mu nedovoľoval ani vycestovať za more, ho však predurčoval k zrejmému osudu: zomrie v biede ako Galileo a jeho výpočty zostanú neporozumené a navždy zabudnuté. Avšak zámožný muž, ktorý mu jedného dňa dal prácu, v ňom uvidel génia a rozhodol sa, že mu pomôže. Ramanujan tak prichádza do Cambridge v Anglicku, kde sa osobne stretáva s profesorom G. H. Hardym (Jeremy Irons), spolu s ktorým začne po počiatočných nezhodách spoluprácu na monumentálnom objave v dejinách matematiky.
Koloniálna India, rok 1913. Srinavasa Ramanujan (Dev Patel) je dvadsaťpäťročný úradník expedície a matematik-samouk, ktorý pohorel na vysokej škole kvôli takmer posadnutosti samoštúdiom matematiky. Ramanujan, ktorý je napriek odmietaniu a výsmechu rovesníkov odhodlaný nasledovať svoju vášeň, napíše list G. H. Hardymu (Jeremy Irons), poprednému britskému profesorovi matematiky z cambridgeskej Trinity College. Hardy rozpozná originalitu a genialitu Ramanujanovho prirodzeného talentu a napriek skepse všetkých kolegov ho pozve do Cambridge, aby mohol preskúmať jeho teórie. Ramanujan opustí svoju rodinu, komunitu i milovanú mladú nevestu Janaki (Devika Bhise) a cestuje na druhý koniec sveta, do Anglicka. Tu sa u svojho sofistikovaného a výstredného mentora stretáva s pochopením a nadviaže s ním hlboký vzťah. Pod Hardyho vedením sa Ramanujanova práca vyvinie takým spôsobom, aký navždy zmení matematiku aj vedecký výklad sveta.

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist