Markíza

Pašerák

28.1.2022 od 23:00 do 01:30

Zaujímavosti:
Earl Stone (Clint Eastwood) je osamelý 80-ročný muž na mizine s krachujúcim biznisom, ktorý dostane ponuku robiť obyčajného šoféra. Znie to jednoducho, no Earl nevedomky podpísal zmluvu na drogového kuriéra pre mexický kartel. Darí sa mu a dokonca tak dobre, že náklad sa mu prudko zväčšuje, až mu pridelia dozor. Nie je jediným, kto na Earla dohliada. Záhadný nový drogový pašerák sa dostal do hľadáčika húževnatého agenta úradu pre kontrolu obchodu s drogami Colina Batesa (Bradley Cooper). Hoci problémy s peniazmi pominú, hriechy minulosti začnú Earla dobiehať a nie je isté, či stihne napraviť svoje chyby, kým ho zákon či kartelové gorily dostanú...
Osemdesiatročný Earl Stone (Clint Eastwood) je oceňovaným pestovateľom kvetov a veteránom Kórejskej vojny. Žije v Peorii v štáte Illinois. Celý život sa snažil finančne zabezpečiť rodinu, ale tým, že staval prácu na prvé miesto, sa odcudzil manželke Mary (Dianne Wiest) a tiež dcére Iris (Alison Eastwood). Nedorazí ani na dcérinu svadbu, čo všetci zle nesú a rodina s ním prakticky nekomunikuje. Po tom, čo sa Iris narodí dcéra, je vnučka Ginny (Taissa Farmiga) jediná, ktorá s ním udržuje kontakt, aspoň pomocou pohľadov. Earlovo živobytie však dostáva veľkú trhlinu s nástupom internetu. Jeho kvety už nikto nekupuje, zákazníci ich zháňajú v e-shopoch. Earl musí opustiť svoj dom a záhradníctvo, prepustiť svojich pracovníkov. Naloží svoj majetok do pick-upu a vydá sa za vnučkou. Tá práve absolvuje zásnuby, a dúfa, že na ňu Earl nezabudol. Realita je však iná a jeho žena Mary to okamžite zistí. Vyčíta mu, že sľúbil vnučke zaplatiť časť svadby a teraz je na mizine. Zúfalý Earl prijme ponuku, ktorú mu predloží kamarátka jednej z Ginnyiných družičiek: má jazdiť autom zo štátu do štátu a niečo prevážať. Nevie síce čo, ale je mu to jedno. Vydáva sa do nového Mexika, kde v jednom zapadnutom pneuservise prevezme akúsi tašku a mobilný telefón. Až príde na miesto určenia, tašku má nechať vo vozidle aj s kľúčmi, a až sa vráti, budú peniaze v priehradke. Celá partia, ktorá mu úlohu zadá, je ozbrojená, ale Earl je nebojácny typ...
Napriek tomu, že film nie je presnou životopisnou rekonštrukciou, je inšpirovaný pašerákom Leonardom Sharpom (1924-2016), ktorý vo veľmi neskorom veku pracoval pre drogový kartel.
Snímka je venovaná blízkym priateľom Clinta Eastwooda - "To Pierre and Richard", ako je uvedené na konci titulkov. Pierre Rissient pomáhal Clintovi v jeho režisérskych začiatkoch a Richard Schickel je Clintov životopisec.
Film mal pôvodne režírovať Ruben Fleischer.
Earlovu dcéru Iris hrá vo filme Eastwoodova skutočná dcéra Alison.
Film sa začal natáčať 4. júna 2018 a v decembri už išiel do kín. To nie je pri hollywoodskych filmoch zvykom, ale Clint Eastwood obvykle točí úsporne a rýchlo, väčšinou je dokonca v predstihu v porovnaní s plánom.
Natáčanie prebiehalo v Atlante a okolí (štát Georgia).
Prvýkrát od snímky Krvavá stopa (2002) sa na Eastwoodovom filme nepodieľa jeho dvorný kameraman a dlhoročný kolega Tom Stern.
Andy Garcia bol pripravený prijať akúkoľvek úlohu, len aby si mohol zahrať vo filme s Clintom Eastwoodom.

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist