Markíza

Arctic: Ľadové peklo

15.12.2021 od 20:30 do 22:35

Zaujímavosti:
Muž menom Overgard (Mads Mikkelsen) z havarovaného lietadla uviazne v Arktíde, nehostinnej a opustenej ľadovej pustatine, kde bojuje o svoje prežitie. Postupne sa ale naučil ako bojovať so zimou a víchricami, ako byť ostražitý voči ľadovým medveďom a ako si uloviť potravu... Nečakaná udalosť ho však prinúti vyraziť na dlhú a nebezpečnú expedíciu, ktorá rozhodne o jeho prežití.
Muž menom Overgard (Mads Mikkelsen) z havarovaného lietadla uviazne v nedozernej ľadovej pustatine. Každý deň vykonáva rutinné úkony v nádeji, že sa dočká záchrany. Jedného dňa sa objaví vrtuľník, silná snežná búrka však zapríčiní pilotovu (Tintrinai Thikhasuk) smrť a ťažké zranenie jeho spoločníčky (Maria Thelma Smáradóttir). Muž pochopí, že má len dve možnosti. Zostať v havarovanom vraku a pripravovať sa na neodvratnú smrť alebo sa vydať na stovky kilometrov dlhú púť s neistým koncom. Aj keď si vyberie tú druhú, jeho šance na prežitie sú takmer nulové...
Herec Mads Mikkelsen vyhlásil, že išlo o najnáročnejšie natáčanie v jeho živote.
Stroskotané lietadlo má české označenie OK-AGG.
Postava Madsa Mikkelsena sa volá H. Overgard. Napriek tomu, že krstné meno, ktoré sa schováva pod písmenom "H", nie je presne dané, režisér filmu naznačil, že ide o meno Hannibal. Je to odkaz na úlohu Madsa Mikkelsena ako Hannibala Lectera v seriáli Hannibal (od r. 2013).
Overgardov (Mads Mikkelsen) preukaz zobrazuje fotku mladého Madsa Mikkelsena. Ide o rovnakú fotografiu, ktorá bola použitá v seriáli Hannibal (od r. 2013) a zobrazovala mladého Hannibala Lectera, postavu, ktorú si zahral aj Mads Mikkelsen.
Nakrúcanie filmu prebiehalo počas 20 dní uprostred zimy priamo v prostredí islandskej vysočiny. Pre 30-členný štáb to znamenalo vydržať náročné rozmary počasia a udržať pritom technickú kvalitu filmu, kedy samotnou výzvou, obzvlášť pre kameramana Tómasa Örna Témassona, bolo nasnímať osamelého jedinca uprostred zasneženej pustiny bez toho, aby v okolí boli viditeľné akékoľvek stopy po členoch štábu.
Režisér a scenárista snímky Joe Penna začal svoju kariéru ako úspešný tvorca hudobných videí, krátkych filmov a reklám. Arctic: Ľadové peklo je jeho celovečerným debutom, ktorým iba potvrdil svoj filmársky talent.
Celosvetová premiéra filmu prebehla 10. mája 2018 na filmovom festivale v Cannes, kde film po premietaní dostal od divákov 10-minútové standing ovation.
Režisér filmu Joe Penna mal dva rozdielne zoznamy hercov zvažovaných na hlavnú rolu. Prvý bol zoznam hercov, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou rolu príjmu a druhý bol zoznam slávnych hercov, o ktorých bol presvedčený, že rolu odmietnu (napr. Tom Hanks). Dva dni pred začiatkom produkcie filmu sa režisérovi cez Skype ozval Mads Mikkelsen. Bol na druhom zozname.
Ľadový medveď vo filme je skutočný. Natáčať reálne zviera bolo lacnejšie ako ho vytvoriť digitálne.

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist