JOJ

Letecké katastrofy XVII (6)

19.10.2021 od 00:30 do 01:25

Keď v roku 1994 havaroval let USAir 1016 počas búrky nad Severnou Karolínou, väčšina cestujúcich na palube zahynula. Na vine bolo počasie. Pre vyšetrovateľov to však bola len časť príbehu.
Let 1016 spoločnosti US Airways sa pri priblížení k letisku Charlotte v Severnej Karolíne dostáva do neočakávaných problémov. Z ničoho nič pilotov prekvapí búrka, ktorá je taká silná, že im znemožňuje čokoľvek vidieť. Z bezpečnostných dôvodov prerušia pristátie, aby mohli vykonať ďalší okruh. Napriek tomu sa lietadlo krátko nato zrúti do poľa. Z 52 cestujúcich 37 zomrie, obaja piloti - kapitán Mike Greenlee a prvý dôstojník Phil Hayes - prežijú. Vyšetrovanie však odhalí, že búrka bola len jednou časťou inak neodvratnej katastrofy.
2. júla 1994. Let USAir 1016 z Columbie v Južnej Karolíne sa blížil k cieľovému letisku v Charlotte v Severnej Karolíne. Posádka pred sebou zbadala dažďové mraky, ktoré okamžite potvrdil radar. Dispečer im sľúbil, že ich vyvedie z nebepečenstva. Lietadlo však náhle pohltil prudký lejak, ktorý znemožnil výhľad z kokpitu. Krátko pred pristátím sa posádka rozhodla prerušiť pristátie a uskutočniť prelet. V tom momente začalo lietadlo rýchlo strácať výšku. Zvýšenie ťahu nepomohlo. Lietadlo narazilo do zeme a rozpadlo sa. Piloti aj palubný personál prežili, ale 37 z 52 cestujúcich zahynulo.
Kanadský cyklus dokumentárnych rekonštrukcií nám priblíži priebeh skutočných leteckých nehôd, havárií a katastrof prostredníctvom obrazových a zvukových archívnych materiálov, výpovedí svedkov, pozostalých, leteckých odborníkov a vyšetrovateľov. Hrané scény vypovedajú o tom, k čomu počas letu došlo a ako sa s mimoriadnymi situáciami vyrovnávala posádka, pracovníci v strediskách letovej prevádzky a napokon aj pasažieri, ktorí vložili svoj osud do ich rúk.

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist