Markíza

Patriot

11.6.2021 od 01:55 do 04:30

Zaujímavosť:
V americkej vojne za nezávislosť zvádza jeden z mužov najťažšiu bitku hlboko vo svojom srdci. Ovdovený bývalý vojak Benjamin Martin (Mel Gibson) sa vzdal mimoriadnych bojových zručností, aby mohol v pokoji a mieri vychovávať svojich sedem detí. Kým sa Benjamin vyrovnáva s odhodlaním svojho najstaršieho syna Gabriela (Heath Ledger) vstúpiť do povstaleckej armády, vojna čoskoro zaklope aj na dvere jeho domu. Keď sa sadistický britský plukovník dopustí hrozného zverstva, bývalý bojovník, poháňaný slepou túžbou po pomste, sa znovu chopí zbrane a vedie povstalcov do zúrivých bojov proti skvele vyzbrojenej anglickej armáde, aby bojoval za svoju rodinu a za slobodu svojho mladého národa.
Rok 1776. Vdovec Benjamin Martin (Mel Gibson) je skromný a predsa charizmatický muž, ukrývajúci v sebe obrovskú silu, odvahu a zodpovednosť. Kedysi spoznal hrôzy vojny, a preto je striktne proti novej a odmieta sa v nej angažovať, aj keď jej cieľom je dosiahnuť nezávislosť od Veľkej Británie. Benjamin nie je priveľkým vlastencom, ale predovšetkým otcom milujúcim svojich sedem detí, ktorý chce v pokoji žiť, farmárčiť a starať sa o rodinu. Nechce bojovať z pocitu vlasteneckého nadšenia a keď príde k boju priamo pred jeho farmou, ošetruje ranených z oboch strán.
Až v okamihu, keď arogantný anglický plukovník William Tavington (Jason Isaacs) zákerne zavraždí jeho syna a druhého pošle na popravisko, mení sa farmár na bojovníka. Najskôr je akýmsi temným pomstychtivým prízrakom, ktorý sa v zúfalej snahe zachrániť odsúdeného syna vrhne proti dvadsaťnásobne početnejšej prevahe. Je nočnou morou nepriateľa, ktorý sa so svojimi mužmi vynára z temnoty a neľútostne zabíja.
Nebojuje však za veľké ideály, iba mstí smrť svojich blízkych a usiluje sa chrániť rodinu, ktorú vojna bezprostredne ohrozuje. Na pozadí jeho boja proti Britom sa však rozvíja aj tragická láska jeho syna Gabriela (Heath Ledger) a pôvabnej Anne Howardovej (Lisa Brenner) a aj sám Benjamin sa citom neubráni, keď sa zblíži so svojou švagrinou Charlotte Seltonovou (Joely Richardson), ktorá sa obetavo v dňoch vojny starala o jeho deti.
Veľkolepý americký veľkofilm vznikol podľa scenára Roberta Rodata v réžii tvorcu mnohých blockbusterov, Rolanda Emmericha. Pre zaujímavosť dodávame, že postava Benjamina Martina sa čiastočne inšpirovala skutočne žijúcim veliteľom americkej domobrany Francisom Marionom.

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist