Markíza

15:17 Paríž

31.1.2021 od 20:30 do 22:20

Zaujímavosti:
V podvečer 21. augusta 2015 celý svet v nemom úžase sledoval správy v médiách o zmarenom teroristickom útoku vo vlaku Thalys #9364 na trase do Paríža. Pokusu o teroristický útok zabránili traja Američania cestujúci po Európe. Film sleduje životné príbehy týchto troch priateľov, od ich detských strastí, cez hľadanie svojho miesta v živote, až po sériu málo pravdepodobných udalostí vedúcich k útoku. Ani to najtrýznivejšie utrpenie nedokázalo otriasť ich priateľstvom, z ktorého sa stala ich najväčšia zbraň. Títo traja hrdinovia, ktorým sa podarilo zachrániť životy viac ako 500 cestujúcich, boli Anthony Sadler, vojak americkej Národnej gardy Alek Skarlatos a príslušník amerického letectva Spencer Stone, ktorí vo filme hrajú sami seba.
Alek (Alek Skarlatos) a Spencer (Spencer Stone) chodia na základnú školu, kde majú problémy s disciplínou. Ich matky ich prihlásia na kresťanskú školu s tvrdou disciplínou. Odvrávanie je tu neprípustné, inak skončia v riaditeľni. Obaja zabudnú na hlásenie nadchádzajúcej vyučovacej hodiny, a tak musia ísť do riaditeľne. Riaditeľ ich varuje pred Anthonym (Anthony Sadler), ktorý je tam takmer každý deň. Aj napriek tomu sa čoskoro stanú Alek, Spencer a Anthony nerozlučnými kamarátmi. Chlapci neznášajú školu, zaujímajú ich zbrane a v lesoch sa radi hrajú na vojnu. Postupom času sa ich cesty rozídu, ale nakoniec sa znovu stretnú a naplánujú si, že budú cestovať po Európe. Ich poslednou zastávkou má byť Paríž, kam odchádzajú vlakom o 15:17. Do vlaku nastúpila skupina arabských teroristov. Je 21. august 2015.
Americký herec a režisér Clint Eastwood (Americký ostreľovač, Sully: Zázrak na rieke Hudson) nakrútil svoj ďalší film opäť na základe skutočnej udalosti.
Natáčalo sa na autentických miestach v Európe - Taliansku, Belgicku, Holandsku, Francúzsku a Vatikáne. Scény odohrávajúce sa v USA boli natáčané na viacerých miestach v americkom štáte Georgia.
Hrdinskí záchrancovia dostali od prezidenta Françoisa Hollanda najvyššie francúzske vyznamenanie, Rad čestnej légie.
Trojicu troch hlavných hrdinov, ktorí zachránili vlak pred teroristom si zahrali priamo tí vojaci, ktorí boli na mieste činu a teda Anthony Sadler, Alek Skarlatos a Spencer Stone.
O celej udalosti i svojom živote a priateľstve, napísali neskôr knihu, ktorá sa stala predlohou scenára filmu - 15:17 Paríž: Skutočný príbeh teroristu, vlaku a troch amerických hrdinov (The 15:17 To Paris: The True Story Of A Terrorist, A Train, And Three American Heroes).

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist