DajTo

Tridsať prípadov majora Zemana

16.1.2021 od 20:15 do 22:35

1/30: Smrť pri jazere 1945
Príbeh prvý z roku 1945. Po skončení 2. svetovej vojny sa Jan Zeman (Vladimír Brabec) spolu s Václavom Kalinom (Miloš Willig) vracajú z koncentračného tábora domov. Radosť z návratu sa veľmi rýchlo zakalí počas oslavy Benátskej noci pri jazere niekto zavraždí Zemanovho otca (Jaroslav Rozsíval). Žandári prípad odložia, a tak Honza po páchateľovi pátra sám. Je úspešný a od Kalinu dostane ponuku, aby vstúpil do Zboru národnej bezpečnosti...
2/30: Vyznávači ohňa 1946
V roku 1946 sa riešila problematika povojnového odsunu nemeckého obyvateľstva z pohraničia. Jan Zeman (Vladimír Brabec) má tak svoj prvý veľký prípad sprevádza transport, ktorý odváža choromyseľných pacientov z nemeckého ústavu v Kateřinskej Hoře. Zeman zistí, že veci sa majú trochu inak. Niektorí hľadaní nacistickí zločinci by totiž radi využili túto cestu k úniku z územia Československa a ich nenápadný odchod medzi chovancami organizuje riaditeľ ústavu Dr. Wolf (Luděk Munzar).
V tejto epizóde je načrtnutá problematika povojnového odsunu nemeckého obyvateľstva z pohraničia. Najmä takzvané divoké odsuny si vyžiadali veľa zbytočných obetí na životoch. Príslušníci Revolučných gárd sa dopúšťali násilností na bezbranných ľuďoch. Z druhej strany celý rad bývalých gestapákov Štátna bezpečnosť ušetrila a využívala ako agentov, najmä v západnej zóne rozdeleného Nemecka.

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist