Markíza

Katastrofa letu 112

20.9.2020 od 02:45 do 04:55

Zaujímavosti:
Stavbyvedúci Roman Melnyk (Arnold Schwarzenegger) sa snaží vyrovnať s tragickou stratou manželky a dcéry. Ťaží ho, že za ich smrť nebol nikto potrestaný. Súbežne s jeho príbehom sledujeme aj životné peripetie letového dispečera Jakea Bonanosa (Scoot McNairy), ktorý smrtiace lety riadil. Keď sa obaja muži jedného dňa konečne stretnú tvárou v tvár, dramatický výsledok ich stretnutia je neodvratný.
Najskôr sledujeme dejovú linku Romana (Arnold Schwarzenegger), ktorý je pôvodom Ukrajinec pracujúci v USA. Roman pracuje ako stavebný inžinier a práve čaká na svoju tehotnú dcéru Nadju a manželku Olenu, ktoré majú priletieť z Ukrajiny. Sú vianoce a Roman doma všetko pripravil na ich uvítanie. Potom ide na letisko, kde sa však dozvedá nešťastnú správu, že lietadlo havarovalo. Roman na chvíľu omdlie, a keď nadobudne vedomie, tak sa o neho stará jedna z krízových pracovníčok, ktorá mu ponúka pomoc v ich centre. Roman ale odmieta. Potom sledujeme druhú dejovú linku. Jacob Bonanos (Scoot McNairy) je mladý letový dispečer a práve sa lúči so svojou ženou a vyráža do práce. Jacob má malého synčeka. Jacob má nočnú službu a jeho kolega odíde na pauzu, takže je na všetko v riadiacej veži sám. Navyše prídu opravári telefónov a povedia, že ich musia na niekoľko hodín vyradiť. Jacob má tak viac starostí, než by mal ako letový dispečer mať. Musí si meniť slúchadlá, pretože sa potrebuje spojiť s vežou v Pittsburghu, ale telefóny nefungujú. Spojí sa teda s lietadlom a správu odovzdá cez neho. Kvôli tomu si však nevšimne, že iný jeho let klesá, a keď sa s ním chce spojiť je už neskoro a lietadlo sa zrazí s iným dopravným lietadlom. Potom pre Jacoba prídu vyšetrovatelia a jeho právnik mu potom hovorí, aby s nikým nehovoril. Roman sa vydáva na miesto nehody a v prestrojení za dobrovoľníka sa ho snaží prehľadať a nakoniec nájde telo svojej mŕtvej dcéry a ženy...
Snímka režiséra Elliotta Lestera vychádza zo skutočného osudu ruského architekta Vitalija Kalojeva, ktorého rodina v roku 2002 zomrela pri zrážke dvoch lietadiel nad Bodamským jazerom. V Katastrofe letu 112 sa do jeho role vžil Arnold Schwarzenegger, ktorý tu vystupuje pod menom Roman Melnyk.
V roku 2004 Kalojev navštívil Švajčiarsko a rozzúrený návrhom firmy Skyguide na vyrovnanie za smrť jeho rodiny aj tým, že sa mu dovtedy nikto neospravedlnil a ani nikto nebol za smrť jeho rodiny a toľkých ľudí odsúdený, vyhľadal a dobodal letového dispečera Petera Nielsena, ktorý lety nad Nemeckom v čase zrážky riadil. Vo Švajčiarsku bol v roku 2005 odsúdený na osem rokov väzenia za vraždu, avšak už v roku 2007 bol prepustený, pretože k činu malo dôjsť v prechodnom pominutí zmyslov.
Vo svojej domovskej krajine bol davmi vítaný a oslavovaný ako hrdina, ktorý zabezpečil obetiam spravodlivosť. V rokoch 2008 - 2016 vykonával v Severnom Osetsku funkciu námestníka ministra pre výstavbu. Opakovane povedal, že zabitie Petera Nielsena bolo správne a neľutuje ho.
Anotácie k TP č. 38

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist