Dvojka

Geniálna priateľka

24.11.2019 od 20:45 do 21:45

My brilliant friend
Elena Ferrante, je pseudonym jednej zo súčasných najvýznamnejších talianskych autoriek. Jej štvorzväzkové dielo, Neapolská sága, bolo doposiaľ jej najväčším medzinárodným vydavateľským úspechom.
Je to príbeh nezvyčajného priateľstva dvoch dievčat Eleny a Lily, ktoré pochádzajú z chudobnej štvrte neapolskej periférie. Aj napriek tomu, že sú to úplne protiklady, drsné podmienky prostredia, v ktorom vyrastajú, navždy spoja a prepletú ich životy.
Osemdielny seriál Geniálna priateľka, je adaptáciou jej prvej knihy s rovnomenným názvom.
Odohráva sa v Neapole, na konci päťdesiatych rokov minulého storočia. Príbeh, ktorý je vyrozprávaný prostredníctvom Eleny, mapuje detstvo dvoch protagonistiek, od ranej školskej mladosti až po stredoškolský vek. Lila a Elena sa stretnú v prvej triede na základnej škole, kde bude Lila vynikať svojím prirodzeným, všeobecným geniálnym nadaním a neskrotnou odvahou. Elenu veľmi zaujme a bude robiť všetko pre to, aby sa jej mohla vyrovnať. Takto postupne medzi nimi vzniká nezvyčajná rivalita, no zároveň i nerozlučiteľné priateľstvo.
Dej na pozadí tohoto priateľstva nás zároveň vťahuje do atmosféry mesta a ponúka neobyčajnú symbiózu životov rôznorodých rodín Neapola, ich pravidiel, zvykov, farieb a vôní.

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist