Dvojka

Zbohom, súdruhovia

12.10.2019 od 23:15 do 00:15

Vojna a mier: Andrej Bolkonskij
Je rok 1805 a Rusko uzatvára spojenectvo s Anglickom a Rakúskom proti vojskám Napoleona Bonaparteho, ktorý má pod kontrolou už takmer polovicu Európy. Na nádvoriach a v salónoch petersburgskej i moskovskej smotánky sa nediskutuje o ničom inom, ako o vojnovej akcii proti Francúzsku. Medzitým, v Moskve umiera knieža Bezuchov, a jeho nevlastný syn Pierre Bezuchov sa stane dedičom obrovského majetku. Jeho priateľ, knieža Andrej Bolkonskij, ponechá svoju tehotnú ženu Lízu v starostlivosti svojho otca a stáva sa pobočníkom generála Kutuzova. Kutuzovova armáda vstupuje na územie Rakúska, aby spojila sily s Rakúskou armádou podmaršála Macka, proti veľkému vojsku Napoleona.
Epický príbeh Vojna a mier sa skladá zo štyroch častí, ktoré boli postupne vyrobené v rozmedzí rokov 1965 až 1967. Táto filmová epopeja, vznikla takmer sto rokov po prvom publikovaní jeho štvorzväzkovej knižnej predlohy spisovateľa Leva Nikolajeviča Tolstého.
Má dve základné dejové línie, jednou z nich je príbeh lásky kňažnej Nataše Rostovovej a kniežaťa Pierra Bezuchova, druhou je zúriaca vojna proti vojsku Napoleona Bonaparteho.
Štvordielna filmová epopeja získala v roku 1968 Cenu Akadémie za najlepší cudzojazyčný film.

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist