Dvojka

Príbehy tatranských štítov

18.12.2018 od 16:50 do 17:25

Diel druhý: SNY O SLOBODE (Ganek, Žabí kôň, Vysoká) 30 minút
VYSOKÉ TATRY - symbol Slovenska - úkryt a útočisko pre všetkých, ktorí hľadajú pokoj a úľavu pre svoju dušu... Ich neopakovateľná atmosféra
a vznešenosť si pýtajú celého človeka.
Kto vstupuje na ich teritórium, mal by prichádzať v pokore a úcte. Je to zvláštne územie, ktoré netoleruje pretvárku, ani pýchu.
Ak ich chcete pokoriť, ukážu vám len kamennú tvár.
Ak by ste ich však chceli s pokorou spoznať, odhalia vám kúsok svojho pradávneho tajomstva...
Ganek nepatrí medzi štíty, ktoré zaujmú pri pozeraní na panorámu Vysokých Tatier z nížiny. Ale je to jedna z najobťažnejších lezeckých stien,
ktorá v kolmici meria viac ako 300 metrov.
V roku 1895 na Ganek prvý krát vystúpil Klimek Bachleda. Najznámejší horský vodca v Poľsku vystúpil ako prvý aj na okolité štíty.
Fenomenálna ostrá hrana spadá na jednej strane do Poľska a na strane druhej na Slovensko. Vystupujúc na vrchol, človek balansuje a zatajuje dych.
Žabí kôň je miestom prvého športového lezenia v Tatrách. Tu sa stala aj prvá tragédia športového lezenia v roku 1906.
Sen o slobode sníval Oldo Bublík, mladý chatár z chaty pod Rysmi. Komu postavil kríž na Vysokej? Tragická udalosť ho dohnala k tomu, aby takto vyjadril svoj protest proti utláčaniu ľudskosti, náboženstvu a inteligencii. Komunisti trvali na tom, aby bol kríž zlikvidovaný. Aj keď išlo o príkaz, nik si to však netrúfol urobiť.
A Oldo Bublík ostal pri kríži naveky.

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist