Dvojka

Generácia na prelome

20.8.2018 od 17:10 do 18:00

Dokumentárny film o generácii dnešných 50 až 60-tnikov, ktorí sa narodili v " ochrannom náručí" socialistickej spoločnosti a ktorí museli čeliť útokom ranno-kapitalistických pseudo-podnikateľských dravcov, o generácii, ktorá musela prechádzať dramatickými a turbulentnými zmenami v kontrapunkte so
vzdelaním a morálkou vštepovanou v minulom režime.
Mnohí sa dokázali pohotove a flexibilne adaptovať, mnohí však nie. Hovorí sa, že generácia na prelome to "schytala" najviac. Generácia, ktorá sa narodila a vyrastala v dvoch ekonomických režimoch ( socialistickom a ranno kapitalistickom), generácia, ktorá produktívny vek zažíva na " rozkroku" dvoch ekonomicko-morálnych systémoch, generácia, ktorá sa musí aklimatizovať vo veľmi krátkom čase na dynamické zmeny prechodu priemyselného veku na vek informačný.
Generácia, ktorá sa narodila v druhom tisícročí avšak pracovať už musí v treťom tisícročí. .
Ako sa vysporiadala táto generácia s nástupom informačných technológií, s nástupom "kultu mladých ľudí" na manažérskych postoch?
Vedú šťastný a spokojný život? Nežijú v citovom a morálnom zmätku?
Dokumentárny celovečerný film GENERÁCIA NA PRELOME je o tejto generácií.
O generácii ľudí na prelome režimov, na prelome morálnych hodnôt, na prelome tisícročí. Mohli by sme ju nazvať aj stratená generácia, avšak nie všetci na prudké zmeny zareagovali pasivitou a depresiou.
Našli sa aj draví a zdraví podnikatelia, ktorí chytili " šancu za pačesy". Uchmatli všetko, čo ponúkala a ponúka dnešná doba vrátane dramatického zbohatnutia a zmedializovania sa. Práve preto tento dokument nenazývame filmom o stratenej generácií.
Portrét 4 prototypov ľudí tejto generácie tvorí kostru celého dokumentu: manželský pár Šebovcov zastupuje úspešných megapodnikateľov, ďalej slovo dostanú herečka Božidara Turzonovová, novinárka Barbora Laucká a vysokoškolský pedagóg - matematik a filozof - Ladislav Kvasz.
Každý jeden z nich má svoje špecifické problémy a každý jeden z nich sa svojským spôsobom vysporiadava s dobou.
Každý má svoj osobitý recept na život, svoje know-how prežitia.
Dokumentárny film časozbernou metódou a priebežným mapovaním každodenného života ukáže dramatičnosť doby, ktorá zasiahla nás všetkých, bez ohľadu na to, či sme mladí alebo starí. Ide o autorskú výpoveď režisérky Yvonne Vavrovej, ktorú táto problematika natoľko zaujala, že sa nakrúcaniu a stvárneniu tejto témy do podoby takmer hodinového dokumentárneho filmu intenzívne venovala dva roky.

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist