Dvojka

Propeler

21.6.2018 od 22:25 do 23:20

Pred desiatimi rokmi, v roku 2002 sme natočili dokumentárny cyklus Propeler ktorý sledoval živé, existujúce subkultúry toho obdobia. Boli to jedny z prvých ideovo definovaných subkultúr, ktoré sa po roku 1989 vyformovali, vrátane životného štýlu, atribútov oblečenia a hodnotového systému. Cyklus mal 6 dielov a išlo o šesť skupín: hip-hoperov a sprayerov, mladých z hnutia Xstreight, náboženskú konverziu: skupinu z anabaptistického prostredia, skínhedov, mladých z antifa a vyznávačov technožánru. Strávili sme s nimi množstvo času, viedli dlhé nekonečné rozhovory a zaznamenávali život v týchto spoločenstvách bez akýchkoľvek predsudkov a hodnotiacich súdov. Jednoducho, veľmi jednoducho: iba sme sa pozerali a natáčali. Oni mohli slobodne rozprávať, presviedčať nás o svojich názoroch na svet a život, neboli tlačení do očakávaných výpovedí. Zozbieraný materiál sa neznásilňoval do zmysluplných vševediacich súdov a postrehov, žili pred kamerou tak ako žili v skutočnosti. Otvorili sa pred nami a my sme to nezneužili, iba sme ich ukázali takých , ako sa predviesť chceli. Pre tento prístup sa naša práca niektorým nepáčila, iní ju zase veľmi oceňovali. A oceňovali ich najmä zobrazené skupiny, pretože mali priestor hovoriť verejne to, čo si mysleli a žili. V každom prípade vzniklo určité svedectvo doby a spôsobu existencie mladých ľudí. Zároveň boli dosť netradične zmapované vtedajšie subkultúry, tie, ktoré vznikali po nežnej revolúcii.
Neskôr, keď sme spomínali na všetkých tých mladých, zmätených a tak nadšených ľudí, vždy nás napadlo, čo je s nimi dnes. Ako tieto subkultúry prežili, kam sa posunuli hlavni protagonisti, pretože bolo nad slnko jasné, že ich prítomnosť v týchto subkultúrach bola veková záležitosť, potreba definovať sa v období dospievania. A preto nás napadlo natočiť dokument Propeler, hľadanie strateného času, ktorý sa pokúsi vyhľadať hrdinov z nášho cyklu a zároveň sa vydá po stopách subkultúr, ktoré sme zaznamenávali pred desiatimi rokmi.
Cyklus Propeler mal viac úspechov v zahraničí, ako doma. Bol vybraný do oficiálnej súťaže MFF dokumentárnych filmov v Chicago, premietal sa v New Yorku, Moskve, Minsku, na Febiofeste, neskôr aj na MFF Bratislava ako špeciálna projekcia. DVD s cyklom dlho kolovalo medzi mladými a donedávna sme zaznamenávali záujem o jeho distribúciu, používal sa ako sociologický materiál, ako výpoveď doby.

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist