JOJ

McFarland: Útek pred chudobou

24.3.2017 od 20:35 do 23:40

McFarland je malé chudobné kalifornské mestečko, ktoré nemá čo ponúknuť okrem poľnohospodárstva. Tvrdú prácu na farmách tu oddrú juhoamerickí prisťahovalci, ktorí nútia pracovať aj svoje dospievajúce deti, aby sa zbytočne neflákali po uliciach a nevymýšľali hlúposti. Dospievajúci chalani zo zapadákova okrem školy a ťažkej fyzickej práce na farmách nepoznajú nič iné. Nemajú voľný čas, koníčky, zábavu, dievčatá, autá, majetky ani budúcnosť.
Nový učiteľ telesnej výchovy Jim White (KEVIN COSTNER) však na strednej škole odhalí športový potenciál siedmich hispánskych tínedžerov (RAMIRO RODRIGUEZ, CARLOS PRATTS, JOHNNY ORTIZ, RAFAEL MARTINEZ, HECTOR DURAN, SERGIO AVELAR, MICHAEL AGUERO), ich neuveriteľnú telesnú výdrž, výkonnosť a vlohy pre cezpoľný beh. Aj napriek materiálnemu nedostatku, silnému odporu a nevôli sa mu podarí postaviť školský bežecký tím, ktorý po niekoľkých neúspechoch a sklamaniach začína oslavovať prvé výrazné úspechy. Až sa napokon z chudobných hispánskych outsiderov zo zapadákova stane najlepší školský bežecký tím v štáte Kalifornia.

Učiteľ a futbalový tréner Jim White (KEVIN COSTNER) príde o svoju prácu a musí sa s celou svojou rodinou presťahovať do nového pôsobiska, malého mestečka McFarland v Kalifornii, jedného z najchudobnejších miest USA, kde žijú len prisťahovalci z Južnej Ameriky, ktorí tvrdo pracujú na svojich farmách a denne zápasia o živobytie aj vlastné prežitie.
Jeho noví žiaci pochádzajú z najchudobnejších hispánskych rodín a nemajú žiadnu budúcnosť. Okrem školy, ťažkej fyzickej práce a únavy nepoznajú nič iné.
Učiteľ si všimne neuveriteľnú fyzickú výdrž a vytrvalosť dospievajúcich chlapcov, ktorí sú zvyknutí na ťažkú fyzickú prácu na rodinných farmách. Keď objaví výnimočné bežecké schopnosti niekoľkých hispánskych študentov, rozhodne sa využiť ich skrytý športový potenciál a založí školský bežecký tím McFarland.
White by mohol trénovať hocaký šport, ale zvolí si neatraktívny cezpoľný beh, pretože ten možno trénovať aj bez poriadneho zázemia a aj v tých najhorších podmienkach.
Aj keď jeho žiaci nemajú príslušné vybavenie, bežeckú obuv ani poriadne topánky, dokáže ich motivovať, aby ráno vstali a behali, aj keď musia po škole popoludní tvrdo pracovať na rodinných farmách až sa vysilenia.
Na atletike je najkrajšie, že je pre všetkých, nezáleží na zázemí. Deti bez motivácie zrazu dokážu bežať, hrať aj súťažiť. Je to tímový šport a každý v ňom potrebuje pomoc a oporu toho druhého.
Siedmi chudobní chlapci na ceste k dospelosti spoznávajú, čo všetko môžu dokázať, aj keď sú ich životné vyhliadky žalostné. Súťažia a zavedú v mestečku módu, ktorej sa bude držať zvyšok komunity. Aj ďalší mladí ľudia budú chcieť byť členmi školského bežeckého tímu McFarland. A ten sa pomaly vypracúva až na špičkovú úroveň bežcov - šampiónov.
Okrem športového talentu je to práve sila rodiny, vzájomnej podpory, oddanosti a pracovnej morálky, ktorá ich transformuje na úroveň šampiónov v cezpoľnom behu a pomôže im naplniť ich vlastný americký sen.
Školský bežecký tím McFarland je napokon schopný konkurencie v celoštátnom meradle a stane sa šampiónom Kalifornie v roku 1980.

Konfliktný učiteľ a futbalový tréner Jim White príde o svoju prácu a musí sa s celou svojou rodinou presťahovať do nového pôsobiska, malého mestečka McFarland v Kalifornii, jedného z najchudobnejších miest USA, kde žijú len prisťahovalci z Južnej Ameriky, ktorí tvrdo pracujú na poliach a denne zápasia o živobytie a vlastné prežitie. Jeho noví žiaci pochádzajú z najchudobnejších hispánskych rodín a nemajú žiadnu budúcnosť. Učiteľ telesnej výchovy však čoskoro odhalí športový potenciál siedmich hispánskych tínedžerov, ich neuveriteľnú fyzickú výdrž, vytrvalosť, výnimočné bežecké schopnosti a vlohy pre cezpoľný beh. Aj napriek silnému odporu a materiálnemu nedostatku, bez potrebného vybavenia, zázemia či bežeckej obuvi sa mu podarí postaviť školský bežecký tím, ktorí po niekoľkých neúspechoch a sklamaniach začína oslavovať prvé výrazné úspechy. Z chudobných hispánskych outsiderov zo zapadákova sa postupne rodia šampióni. Školský bežecký tím McFarland je napokon schopný konkurencie v celoštátnom meradle a stane sa šampiónom Kalifornie v roku 1980.

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist