JOJ Plus

Vikingovia III (3, 4)

25.1.2017 od 22:25 do 00:30

Osud bojovníka
Anglický kráľ Ecbert daroval Vikingom územie vo Wessexe, ktoré mohli osídliť. Bola to odmena za vojenskú podporu princeznej Kwenthrith, ktorej severania pomohli ako žoldnieri v bitke proti jej bratovi a strýkovi. Dnes anglický kráľ navštívi novú vikinskú osadu v čase prvej sejby.
Do Kattegatu prichádza tajomný pútnik Harbard. Aslaug je ním očarená, Siggy mu však vôbec nedôveruje. Ženy mu ošetrujú zranené ruky a cudzinec im rozpráva o svojich cestách a zážitkoch. Siggy chce u veštca zistiť, prečo sa jej pútnik zjavuje v snoch a ako ovplyvní jej osud.
Vo Wessexe kráľ Ecbert čelí vnútorným konfliktom zo strany svojej šľachty. Urodzeným sa vôbec nepozdáva spoločenstvo medzi nimi a Severanmi. Kráľ oponuje, že Severania ho podporujú ako žoldnieri a s ich pomocou a bojovým majstrovstvom dobyje ešte väčší kus Anglicka pre svoje kráľovstvo. Preto chce Vikingov využiť čo najlepšie. Ragnar, Ethelwulf a ďalší muži sa pripravujú na ďalší boj s Burgredom, bratom princeznej Kwenthrith, ktorý sa opevnil na neďalekom kopci. Spolu s nimi sa na svoj posledný boj vydáva aj zranený Torstein.
Medzitým v severskom Kattegate rybár vyloví v sieti telá dvoch malých utopených chlapcov.

Zjazvená tvár
V prvej vikinskej osade na anglickej pôde začínajú panovať nezhody. Prchkému Flokimu sa nepáči, ako sa vyvíja spojenectvo Vikingov s anglickým kráľom Ecbertom. Nechápe, ako môžu barbari bojovať za záujmy kresťanov, aj keď len ako žoldnieri za odmenu, ktorou je pôda vo Wessexe.
Ragnar a jeho bojovníci sa vracajú do Wessexu. V kráľovstve Mercia silnejú šarvátky medzi Ragnarovými mužmi a Angličanmi. Björnova priateľka, ktorá nosí jeho dieťa, bola škaredo ranená na tvári a nie je jasné, či bude žiť alebo nie. Aethelwulf sa pokúša zmieriť Rolla a Flokiho.
Princezná Kwenthrith plánuje ďalšie politické kroky, ktoré by jej mali zabezpečiť väčšiu moc. Zorganizuje slávnosť a počas hostiny otrávi svojho brata Burgreda, ktorý jej stojí v ceste.
Lagertha a kráľ Ecbert pociťujú vzájomné sympatie. Súčasne sa prehlbuje vzťah medzi Aslaug a tajomným pútnikom Harbardom a rovnako tak vzťah medzi Athelstanom a Judith.
V Hedebo očakáva Jarl Kalf návštevu Erlendura, syna kráľa Horika.
Medzitým v severskom Kattegate dvaja Aslaugini synovia vybehnú z domu a Siggy ich prenasleduje po zamrznutom rybníku. Obaja chlapci sa prepadnú pod tenký ľad a Siggy sa ponorí za nimi a topí sa. Vtedy sa zjaví tajomný cudzinec Habard...

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist