JOJ Plus

Letecké katastrofy XII (3)

22.1.2017 od 14:15 do 15:20

Výstraha pred tajfúnom
31. októbra 2000 o 15:17 štartoval z letiska Changi Airport v Singapure let č. 006 spoločnosti Singapore Airlines, ktorý mal namierené do Los Angeles s medzipristátím v Taipei na Taiwane. A práve tam sa jeho cesta predčasne a tragicky skončila.
Taiwanské hlavné mesto Taipei totiž zasiahol tajfún a akoby to nestačilo, Boeing 747-412 navyše začal štartovať z nesprávnej vzletovej dráhy! Pokus o vzlet počas tajfúnu za zníženej viditeľnosti a navyše z cudzej, obsadenej dráhy sa nemohol skončiť inak než totálnou katastrofou. Lietadlo vo veľkej rýchlosti sa už-už odliepalo o zeme, keď narazilo do iného malého lietadla na dráhe, vzbĺklo, narazilo do budovy a rozbilo sa na mnoho častí. Zo 179 pasažierov na palube lietadla zahynulo 83 ľudí.
Vyšetrovatelia boli šokovaní, ako možné, že v dnešnom svete plnom kontrolných mechanizmov a bezpečnostných opatrení môže obrovské dopravné lietadlo havarovať dokonca priamo na vzletovej dráhe, pričom počas jeho štartu si vôbec nikto neuvedomil, akú strašnú chybu piloti urobili.

Zdielať reláciu na Facebooku Späť na TV program
TOPlistTOPlist